Menu Close

Kerstbuurt Begijnhof

Gepost door:
Guy Plevoets

In aanloop naar Kerstmis branden op het kerkplein tijdens de Advent drie vlammen van de Warmste Week. Vanaf 18 december tot 2 februari, het Feest van Lichtmis, baadt het St-Agnesbegijnhof in een rustige, feeërieke kerstsfeer. Reeds 15 jaar bouwt het buurtcomité elk jaar een nieuwe lichtinstallatie of kerstvoorstelling, steeds in samenwerking met kunstenaar Hugo Duchateau.

Dit jaar heeft het buurtcomité samen met Hugo levensgrote kerstbeelden geschilderd. Deze werden uitgezaagd door het interieuratelier van Hasp-O Zuid (voormalig De Regenboog).  Terwijl aan de voorgevel van de begijnhofkerk deze reuze kerststal staat, hebben bewoners achter hun ramen minikerststallen en  miniatuur winterlandschappen opgesteld. Uit de collectie Wilmots-Cools stelde het minderbroedersmuseum DE MINDERE 21 sets kerstbeelden uit de hele wereld ter beschikking.

De verlichte kerstbomen van de stad zijn nog aangevuld met zelfgemaakte lichtkransen en andere creatieve verlichting van de bewoners. Hierbij zijn ook de nieuwe bewoners van het St-Agneshof, een recente uitbreiding, betrokken.

Kortom, het begijnhof is nog 7 weken lang een winterwandeling waard. Op vrijdagavond 18 december openen het buurtcomité en de bewoners  hun ‘Kerst-Begijnhof’ met een kaarsjesavond.